Kiszonki warzywne to jedna z najzdrowszych tradycji polskiej kuchni. 

Naszym przodkom domowe kiszonki załatwiały sprawę porządków w jelitach. Zawierają probiotyczne bakterie czyli środki przeciw grzybom (m.in. candida), pasożytom, zaparciom. 

Woda z kiszonek dokwasza żołądek i dzięki temu zabezpiecza przed zgagą i refluksem. 

Pierwszy raz spróbowałam zakisić coś innego niż tylko kapustę i ogórki.
Zalewa jak do tradycyjnych ogórków: 1 litr wody1 łyżka soli kamiennej1 łyżeczka cukru (nie jest konieczna, ale rodzinny przepis przewiduje ).
Żeby szybciej doczekać się ukiszenia dodałam po 3 łyżki wody z kiszonych ogórków.

Wyszło naprawdę smacznie, a przede wszystkim zdrowo.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Inne blogi, które mogą Ci się spodobać:

>